Araç Ekspertizi Kimler Tarafından Yapılır?
Araç sağlığına dair bilgi edinme yolları arasında en güvenilir ve uygun hizmet ekspertiz hizmetidir. Çeşitli uzmanlık alanlarına sahip personeller tarafından ve son teknoloji araçlar yardımıyla incelenen, araç yapısına dair kapsamlı raporlar sunan ekspertiz hizmetleri, özellikle araç alım satım esnasında tarafların sahip olması ve incelemesi gereken bilgilere erişilmesini sağlamaktadır.
Araçlarda dış ve iç bölümlerin kullanım sırasında aldıkları hasar dereceleri, değişime uğrayan parça veya bölüm listeleri belirtildiği gibi aynı zamanda aracın işleyişine ait değerlendirmeler de raporlarda yer almaktadır.
Sırasıyla ekspertiz hizmeti ile öğrenilmesi mümkün rapor değerlendirmeleri şu şekildedir;
- Aracın motor performansına yönelik çalışma, çalıştırılma ve yürür anı ölçüm bilgileri.
- Mekanik tesisat parçalarında yapılan testler ile tespit edilen arıza bilgileri.
- Aracın kaporta boyasında yapılan değişiklikler ve orijinallik derece bilgileri.
- Özel ölçüm ve kontrol testleriyle belirlenen süspansiyon değerlerine dair bilgiler.
- Aracın alt kontrol testinin sonuçları ve değerlendirme bilgileri.
- Fren ve balata performansına yönelik uygulanan testin sonuç bilgileri.
- Yanal kayma testi ile belirlenen değerlerin teknik yorumları ve ölçek bilgileri.
- Aracın iç ve dış bölümlerinin bütüncül değerlendirmesine yönelik kontrol bilgileri.
Araçlara yönelik yalnızca alım satım işlemleri için değil, rutin bakım ve hukuki süreçlerde de ekspertiz raporları son derece önemli belgelerdir. Araç sahipleri belirli kilometreler aralığında performans ölçümü ve rutin bakım kontrolleri için araçlarına yönelik ekspertiz çalışması yapmaktadır. Bu çalışma neticesinde araca dair belirlenen başlıklara ait bilgiler, araca yönelik bakım ve onarım işlemlerine yön vermektedir. Bu sebeple yapılan değerlendirmelerin ve hazırlanan rapor bilgilerinin profesyonel şekilde sunulması gerekmektedir. Aksi hallerde araca yapılacak müdahaleler sağlıklı sonuçlar vermeyebilir.
Araca yönelik hem alım-satım, hem bakım-onarım, hem de hukuki süreçleri yakından ilgilendiren bu raporların yetkili ekspertiz servislerinden alınması gerekmektedir. Yetki belgesi olmayan ancak ekspertiz değerlendirmesi adı altında araçlarda birtakım kontrol işlemleri yapan işletmelerin verdikleri bilgi ve belgeler, yasa gereği ikinci el alım satımında zorunlu kılınan ekspertiz raporunun yerine geçmemektedir. Bu sebeple araç sahiplerinin ekspertiz raporu alırken yetkili ekspertiz firmalarından hizmet almaları oldukça önemli bir konudur.
Hem alım satım işlemlerinde ihtiyaç duyulan hem de hukuki süreçlerde resmi nitelik taşıyan onaylı ekspertiz raporları ve kontrol hizmetleri için Experix Kurumsal Oto Ekspertiz üzerinden talep oluşturabilir, detaylı bilgi edinmek için iletişim numaralarından yetkililere ulaşabilirsiniz.
Ekspertizlerden Alınan Rapor Ne İşe Yarar?
Özellikle araç değer kaybı işlemlerinde ekspertiz raporunun hukuki gerekliliği söz konusudur. Araç değer kaybı, kullanımı sırasında araçlarda meydana gelen hasar alma ve deforme durumlarının aracın üretim sonrası bedelinden düşülmesi anlamına gelmektedir.
Yani bugün üretilmiş bir otomobil ertesi gün bir çarpma sonrası çamurluk bölgesinden hasar aldığında, çamurluk bölgesindeki hasar tamir edilip eskiye yakın bir hale getirilse bile, araç artık ilk günkü değerinde değildir. Bu durumda araca yapılan onarım sonrası, görünüm ve işlev bakımından bir farkı olmayan parçalara ait değerler aracın değerinden düşmektedir. Bu bilgilere tramer kayıtları üzerinden ulaşılabilir.
Araç değer kaybının yaşanmasında kusursuz tarafların zararını tazmin edecek olan kusurlu taraftır. Ancak bazı çarpma ve çarpışma hallerinde kusursuz taraflar karşılarında bir muhatap bulamamaktadır. Böyle durumlarda yaşanabilecek mağduriyeti engellemek adına aracı hasar gören ancak kazada kusuru bulunmayan kişiler için dava yolu açıktır.
Zararını tazmin etmek isteyen araç sahiplerinin dava hakkını kullanabilmesi için ekspertiz raporu hukuki gereklilikler arasında yer almaktadır. Ancak dava hakkı elde etmek isteyen tarafların ekspertiz raporları yetkili ekspertiz firmalarına ait olmak zorundadır. Yetki sahibi olmayan kuruluşların yaptığı kontrol ve değerlendirmeler, mahkeme başvurusu için geçerli sayılmamaktadır.
Öte yandan 2019 yılı itibariyle ikinci el araç alım satım işlemlerinde ekspertiz raporu zorunlu hale getirilmiştir. Önceki dönemlerde araç sahiplerinin alıcı talepleri doğrultusunda edindiği bu belgeler, özellikle alıcı hakkının korunması ve satın alınan araca dair detaylı bilgi sahibi olunması amacıyla mecburi kılınmıştır.
Araç sahiplerinin beyanlarıyla sınırlı kalmadan, detaylı ekspertiz raporunu inceleyebilen alıcılar, hangi özelliklere sahip ve hangi performans derecesindeki aracı satın aldıklarını bu belgeler aracılığıyla öğrenebilmektedir. Araç almak isteyen kişilerin titizlikle incelemesi gereken bu raporun güvenirliği de, alınan servisin yetkili bir ekspertiz firması olması ile doğrudan ilişkilidir.