Araç Nasıl Çekme Belgeli Yapılır
Araç sahibi olmanın, gidilecek yere herhangi bir ulaşım aracı beklemeden çok çabuk gidebilme, alışveriş yapıldığın da eşyaları kolayca taşıma gibi birçok avantajları vardır. Bunun yanında yılda iki defa motorlu taşıtlar vergisi, trafik ve kasko sigortası, bakım ve yakıt masrafı, lastik değişimi gibi birçok da masrafı vardır.
Araç çekme belgesi nedir?
Araca ait ceza, vergi, haciz, rehin vb. tüm borçlarının ödenerek araç plakalarının ilgili trafik bürosuna teslim edilmesine çekme belgesi denir. Çekme Belgesi alan aracın trafiğe çıkması yasaktır.
Araç çekme belgesi niçin alınır?
Kaza yapan veya arızalan bir araç kısa sürede onarım yaptırılamayacaksa ya da araç uzun süre kullanılmayacaksa, araca ait vergi sigorta gibi giderlerini ödememek için aracı trafikten çekmek daha avantajlı olur. Bu tür durumlarda araçlara çekme belgesi alınır.
Ülkemizde son zamanlarda çekme belgesi alan araç sayısı gittikçe artmaktadır. Bunun sebeplerinden biri de çekme belgeli araçlara rehin, haciz gibi işlemler yapılamamasıdır. Sigorta şirketleri de bazen kaza yapan araç sahiplerinden araçlarının trafikten çekilmesini talep ederler.
Araç nasıl çekme belgeli yapılır?
Aracı trafikten çekmek için öncelikle ilgili Vergi Dairesine gidilerek araca ait motorlu taşıtlar vergisi ve trafik cezası varsa ödeme yapıldıktan sonra vergi borcu yoktur yazısı alınır. Daha sonra Şoförler Odasından trafik tescil ve müracaat işlem formu alıp doldurulur. Bu evraklarla birlikte araba plakaları ve araç ruhsatı ile ilgili Trafik Tescil Bürosuna çekme belgesi almak için başvuru yapılır. Trafik Tescil Bürosu tarafından araç tescil belgesinin üzerine çekme damgası vurularak araç sahibine teslim edilir. Böylece araç çekme belgeli yapılır.
Çekme belgeli araç satılabilir mi?
Çekme belgeli araçlar da normal araçlar gibi satılabilir. Ancak araç satımı yapmadan önce Vergi Dairesine araç çekme belgesi verilmelidir. Bir de satın alan kişinin trafik tescil belgesi çıkartabilmesi için aracı TUVTÜRK muayene istasyonlarına götürüp muayene ettirmesi ve muayeneden olumlu sonuç alınması gerekir.
Çekme belgeli araç alınırken aracın pert belgesinin olup olmadığın da araştırılması gerekir. Aracın perte ayrılıp ayrılmadığı ancak tramer kayıtlarından anlaşılır.
Çekme belgeli araç tekrar trafiğe çıkması için neler yapılmalıdır?
Çekme belgeli araca ait TUVTÜRK muayene istasyonundan alınan olumlu muayene raporu ile birlikte Trafik Tescil Bürosuna başvuru yapılır. Aracın tescil belgesi üzerindeki çekme damgası kaldırılarak araca ait eski plakalar araç sahibine teslim edilir. Artık araç trafiğe çıkabilir. Ancak aracın ilgili döneme ait motorlu taşıtlar vergisinin ödenmesi gerekir.